Επιλογές 
Αρχική Σελίδα

Forum Πολιτών

Top 10
Αρχείο Ιστοριών
Ψηφοφορίες

Ανακτήσεις
Σύνδεσμοι

Συστήστε Μας
Επικοινωνία


Μενού Χρήστη 

Ποιός είναι Online 
Υπάρχουν επί του παρόντος 81 Επισκέπτης(ες) και 1 Μέλος(η) που είναι συνδεδεμένος(οι)

Είσαστε ανώνυμος χρήστης. Μπορείτε να εγγραφείτε πατώντας εδώ

Login 
Παρωνύμιο

Συνθηματικό

Δεν έχετε ακόμα Λογαριασμό; Μπορείτε να ανοίξτε ένα. Ως εγγεγραμμένος έχετε κάποιες επιπλέον δυνατότητες όπως διαχείριση θεμάτων, διαμόρφωση παρατηρήσεων και καταχώρηση παρατηρήσεων με τ'όνομα σας.

Αναζήτηση 



Νέα μέσω RSS 
Όλα τα νέα
Νέα του Δήμου
Γενικότερου Ενδιαφέροντος

Χρήσιμα Links 



Παλιά Άρθρα 
Παρασκευή, Μάιος 30
· Προκήρυξη για την κατάταξη Δοκίμων Υπαξ/κών στο Λιμενικό Σώμα
· Σε λειτουργία οι κάμερες ελέγχου ταχύτητας στην Εγνατία Οδό
Πέμπτη, Μάιος 15
· Εκδηλώσεις Τιμής και Μνήμης στον Ευεργέτη του Έθνους Κων. Γεροστάθη
Τρίτη, Μάιος 13
· Διοργάνωση ημερίδας στo Κ.Π.Ε. Αράχθου Άρτας
Τετάρτη, Απρίλιος 30
· Εκδηλώσεις προς τιμή και μνήμη του μεγάλου Φιλικού και Ευεργέτου Κων. Γεροστάθη
Παρασκευή, Μάρτιος 28
·
Σάββατο, Μάρτιος 08
· "Αιτήσεις στα προγράμματα Εκπαίδευσης Ενηλίκων"
· "Πρόσκληση"
· "Επείγουσα Ανακοίνωση"
Παρασκευή, Φεβρουάριος 21
· "Δελτίο Τύπου"
Τετάρτη, Φεβρουάριος 19
· "Ενημέρωση από τον Δήμαρχο για τα 3 έτη δημιουργικής πορείας"
· "Υλοποίηση του Έργου GRETA από τον Δήμο Νικολάου Σκουφά"
Τετάρτη, Φεβρουάριος 12
· "Συνάντηση της Β. Ευταξά με το Δήμαρχο Ν. Σκουφά"
Δευτέρα, Φεβρουάριος 03
· "Στήνουν τα μπλόκα τους σήμερα οι αγρότες"
· "Νέος ισχυρός σεισμός στην Κεφαλονιά"
· "Η Όλγα Γεροβασίλη υποψήφια στην Περιφέρεια Ηπείρου"
· "Εκτός οι ετεροδημότες από τις ευρωεκλογές"
Κυριακή, Ιανουάριος 26
· ΕΚΤΑΚΤΟ: Σεισμική δόνηση 5,7 στην Κεφαλλονιά
Σάββατο, Ιανουάριος 25
· AΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΚΟΜΠΟΤΑΙΩΝ: Γενική Συνέλευση
· ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ: Ξεκίνησαν τα Έργα
· ΣΔΟΕ: "Λαβράκι στην Ήπειρο"
Παρασκευή, Ιανουάριος 24
· ΕΚΤΑΚΤΟ: "Ραγδαία επιδείνωση του καιρού"
· ΑΛ. ΚΑΧΡΙΜΑΝΗΣ: Δήλωση για τις Δημοτικές-Περιφερειακές Εκλογές"
· "Δημοπρατήσεις έργων στις Π.Ε. Άρτας"
· "Εξευτελιστική τιμή για τα πορτοκάλια της Άρτας"
· "Έλεγχος πτυχίων και πιστοποιητικών για τους εκπαιδευτικούς"
· ΑΡΤΑ: "Συνελήφθησαν τέσσερις γυναίκες για κλοπή χρυσών κοσμημάτων από σπίτι"
Κυριακή, Δεκέμβριος 29
· Ευχές
Παρασκευή, Δεκέμβριος 13
· Στα Καλάβρυτα ο Δήμαρχος Ευστάθιος Γιαννούλης
Παρασκευή, Νοέμβριος 22
· Πρόσληψη προσωπικού με σύμβαση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου ορισμένου χρόνου

Παλαιότερα Αρθρα

 Εισήγηση Δημάρχου στην προσυνεδριακή συνάντηση ΤΕΔΚ Άρτας για την διαχείριση απο

Νέα Γενικότερου Ενδιαφέροντος
ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΑΤΩΝ
Θέμα ζωής χαρακτήρισε την διαχείριση των απορριμμάτων ο αρμόδιος υπουργός και σήμανε Συναγερμό", υπογραμμίζοντας ότι το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ έχει ολοκληρώσει τον εθνικό σχεδιασμό με συγκεκριμένες κατευθύνσεις πολιτικής.
Από κει και πέρα, οι περιφέρειες και οι Οργανισμοί Τοπικής  Αυτοδιοίκησης έχουν αναλάβει δράση για την υλοποίησης μεγάλων έργων με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση  επιτέλους σ’  ένα θέμα που καίει την πατρίδα μας αναλαμβάνει τις ευθύνες της.
Στο Νομό μας, εγκαινιάζοντας σε λίγους μήνες την λειτουργία του ΧΥΤΑ, μια νέα σελίδα αρχίζει στον τομέα της καθαριότητας.


Η προστασία του περιβάλλοντος  και η καθαριότητα είναι κοινωνικά αγαθά και επιτυγχάνονται  με την συνεχή συνεργασία πολιτών και δήμων με  αμοιβαίες υποχρεώσεις και δικαιώματα.
Η αποτροπή ρύπανσης του περιβάλλοντος, η  προστασία της φύσης και της ατμόσφαιρας, η διασφάλιση της Δημόσιας υγείας, είναι υποχρέωση όλων.
Το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων είναι θέμα ζωής για όλους τους πολίτες,  ένα κυριολεκτικά εθνικό θέμα, σοβαρό και περίπλοκο  το οποίο χρειάζεται σωστή προσέγγιση και μεθοδικότητα.
Η Κυβέρνηση  ξεκαθάρισε ότι δεν χρειάζεται να θεσπιστεί καμία «νέα περιβαλλοντική πολιτική», καμία «νέα πολιτική διαχείρισης των απορριμμάτων». Αυτό που χρειάζεται είναι να εφαρμοστεί η πολιτική που έχει ήδη θεσμοθετήσει τους μεθόδους διαχείρισης των απορριμμάτων:   ΧΥΤΑ, ανακύκλωση, κομποστοποίηση, καύση, βιολογική επεξεργασία κλπ.
Το θεσμικό πλαίσιο είναι πλήρες,  και ολοκληρώθηκε ο Εθνικός Σχεδιασμός Διαχείρισης Στερεών  Αποβλήτων, στον οποίο προβλέπονται οι κατευθύνσεις πολιτικής και οι  συγκεκριμένοι στόχοι. Με βάση αυτόν, άλλωστε, έχουν καταρτιστεί και   οι Περιφερειακοί Σχεδιασμοί Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, οι οποίοι   εξειδικεύουν τους στόχους.
Εμείς λοιπόν η Τοπική Αυτοδιοίκηση σε συνεργασία με την Περιφέρεια είμαστε εκείνοι θα μελετήσουν και θα αποφασίσουν ποια μέθοδο ή ποιες μεθόδους θα εφαρμόσουμε για την επίλυση του τόσου μεγάλου προβλήματος.
Η υγειονομική ταφή -οι ΧΥΤΑ δηλαδή- είναι απαραίτητοι σε οποιοδήποτε πρόγραμμα διαχείρισης στερεών αποβλήτων, γιατί όποια άλλη μέθοδος κι αν εφαρμοστεί, πάντα θα υπάρχουν υπολείμματα. Δεν πρέπει όμως, σε καμιά περίπτωση  να αποτελεί τη μοναδική λύση. Και μην ξεχνάμε ότι από τη διαχείριση  των αποβλήτων θέλουμε και την παραγωγή ενέργειας ή λιπάσματος, και σε κάθε περίπτωση ανάκτηση ανακυκλώσιμων υλικών.
Πρέπει λοιπόν να εφαρμοστούν σύνθετες λύσεις. Γιατί, όποια άλλη λύση, δεν αρκεί μόνη της, αλλά είναι απαραίτητη γιατί μειώνει τον όγκο των απορριμμάτων  που καταλήγουν στο ΧΥΤΑ.
Και ανακύκλωση να κάνεις, και καύση, πάντα υπάρχουν υπόλοιπα που καταλήγουν στην υγειονομική ταφή.
Οι συνδυασμένες μέθοδοι που μπορούν να εφαρμοστούν, είναι οι εξής:
Πρώτον: Εναλλακτική διαχείριση, δηλαδή ανακύκλωση, στη συνέχεια  επεξεργασία του βιοαποδομήσιμου κλάσματος προς παραγωγή "κόμποστ"  και τελικά τα υπολείμματα καταλήγουν σε ΧΥΤΑ.
Δεύτερον: Εναλλακτική διαχείριση, δηλαδή ανακύκλωση, στη  συνέχεια θερμική επεξεργασία και τελικά τα υπολείμματα και πάλι καταλήγουν σε ΧΥΤΑ.
Και τρίτον η θερμική επεξεργασία, το θεσμικό πλαίσιο της οποίας έχει ολοκληρωθεί. 
Είναι υποχρέωσή μας να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα των σκουπιδιών. Υποχρέωσή μας απέναντι στον τόπο μας και    στο περιβάλλον, αλλά υποχρέωσή μας και απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία όπως ξέρετε δεν αστειεύεται στα θέματα αυτά και αν δεν τα αντιμετωπίσουμε κινδυνεύουμε με  βαριά πρόστιμα!
Και η λύση μπορεί να δοθεί μόνο με την εφαρμογή σύνθετων λύσεων και οι ΟΤΑ  δεν πρέπει να χάνουν χρόνο.
Είναι καιρός να   ανασκουμπωθούμε, τώρα που τα χρήματα υπάρχουν και η πίεση απ’ όλους αυξάνει.
Το ποια  λύση θα επιλεχθεί σε κάθε περίπτωση, πρέπει να είναι αντικείμενο σοβαρής μελέτης από τις Περιφέρειες και τους ΟΤΑ,
Για παράδειγμα, μιλάμε για την καύση σαν να είναι κάτι που από τεχνικής πλευράς μπορεί να γίνει αύριο το πρωί. Να πάει το απορριμματοφόρο, να πάρει τα σκουπίδια και αντί να τα πάει στον   ΧΥΤΑ, να τα κάψει? Δεν γίνεται έτσι όμως. Χρειάζονται υποδομές, πώς  θα γίνει η διαλογή των υλικών, πώς θα γίνει η καύση. Γιατί αλλιώς,   αντί για καλό θα κάνουμε κακό στη δημόσια υγεία.
Μία άλλη μέθοδος, την οποία μάλιστα η χώρα μας έχει αποφασίσει να  εφαρμόζει στην πράξη, είναι η "κομποστοποίηση".
Υπάρχει ήδη  ένα εργοστάσιο, στα Λιόσια. Τα αποτελέσματα ως προς την επεξεργαζόμενη ποσότητα αποβλήτων και ως προς την ποιότητα του παραγόμενου "κόμποστ",   αναμένονται.
Κάθε λύση έχει τα δικά της πλεονεκτήματα ,τα δικά της μειονεκτήματα έχει όμως έχει και  διαφορετικό κόστος.
Η οικονομικότερη λύση, είναι η υγειονομική ταφή που εφαρμόζεται  σήμερα. Είναι αυτή που σχεδιάσαμε για τον Σύνδεσμο μας και προσπαθούμε να βελτιώσουμε με την δημιουργία  μονάδας προεπεξεργασίας στερεών αποβλήτων εντός του ΧΥΤΑ και έχει κόστος ύψους που κυμαίνεται από 35 ευρώ  έως περίπου 40 ευρώ ανά τόνο.
Οι άλλες λύσεις, είναι όλες ακριβότερες.
Η  επεξεργασία και παραγωγή "κόμποστ" είναι ύψους 80 ευρώ ανά τόνο, ενώ  η θερμική επεξεργασία (καύση) είναι ύψους 150 ευρώ ανά τόνο.
Πέρα από τον οικονομικό παράγοντα, ένας άλλος παράγοντας που πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά υπ’ όψιν, είναι η συμμετοχή των πολιτών. Χωρίς αυτή, καμία περιβαλλοντική πολιτική δεν μπορεί να έχει επιτυχία.
Μιλάμε, για παράδειγμα, για την ανακύκλωση. Και πολύ συχνά,   αναφερόμαστε σε περιπτώσεις εξωτερικού. Εκεί, όμως, η ανακύκλωση ξεκινάει από το σπίτι, από την οικογένεια, από τον ίδιο τον πολίτη.
Εκεί γίνεται η πρώτη διαλογή των υλικών. Και βλέπεις να έχουν μέχρι και 4 ξεχωριστούς κάδους, άλλον για το χαρτί, άλλον για το γυαλί κ.ο.κ. Όλα αυτά, έχουν το κόστος τους, αλλά χρειάζεται και να  αναπτύξει ο πολίτης περιβαλλοντική συνείδηση.
Επειδή τον Έλληνα -κακά τα ψέματα- είναι δύσκολο να τον μάθεις από  την αρχή τέτοια πράγματα, εδώ νομίζω ότι πρέπει να προχωρήσουμε σταδιακά.
Να ξεκινήσουμε από τον πιο "χοντρό" διαχωρισμό, 5 υλικά να   πάνε ξεχωριστά από τα άλλα: Γυαλιά, χαρτιά, αλουμίνιο, πλαστικό και   μπαταρίες.
Πρέπει όμως, όταν είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε  γίνουν και σοβαρές εκστρατείες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του πολίτη.
Τα δύο τελευταία χρόνια, εκτιμάται ότι η ανακύκλωση στην Ελλάδα ανέρχεται σε ποσοστό 14%, ενώ σύμφωνα και με τους ρυθμούς υλοποίησης  των έργων εναλλακτικής διαχείρισης από τα εγκεκριμένα συστήματα   εναλλακτικής διαχείρισης η εκτίμηση για το έτος 2007 είναι ότι η   ανακύκλωση θα ανέρχεται σε 20%.
Στόχος μας  είναι η μείωση των βιοαποδομήσιμων αστικών αποβλήτων που οδηγούνται σε ταφή.
Και βέβαια, θα πρέπει να υπάρχει και υπευθυνότητα κατά την εφαρμογή  από τους ΟΤΑ. Όχι να πηγαίνει ο πολίτης στον κάδο ανακύκλωσης και να τον βρίσκει ξεχειλισμένο επειδή δεν έχει περάσει το συνεργείο του  Δήμου  κι εγώ δεν ξέρω πόσες μέρες η να μην υπάρχει καθόλου η να βρωμάει επειδή δεν πλύθηκε ποτέ.
Παράλληλα  η αποκατάσταση των Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ) πρέπει να γίνει στόχος και ως το τέλος του 2008 να έχει ολοκληρωθεί.
Σας υπενθυμίζω ότι στο σύνολο της χώρας έχουν καταγραφεί 2.626 ΧΑΔΑ, ενώ 1.850 από αυτούς έχουν ήδη κλείσει.
Από τους 1850, οι 615 είναι   χαμηλής επικινδυνότητας και αποκαθίστανται από τους ίδιους τους ΟΤΑ,  με δικούς τους πόρους, ενώ για άλλους 552, τα έργα αποκατάστασής τους έχουν ενταχθεί σε διάφορα χρηματοδοτικά προγράμματα μεταξύ αυτών και πολλοί από την Ήπειρο.
Η σωστή διαχείριση των απορριμμάτων και στερεών αποβλήτων και γενικά η λήψη αναγκαίων μέτρων  έχουν κόστος που οι δήμοι αναλαμβάνουν.
Δύσκολα όμως μπορούν να εφαρμοστούν, όταν στο Νομό μας,  υπάρχουν ακόμη  Δήμοι και Κοινότητες που στερούνται μηχανολογικού εξοπλισμού και κάδων απορριμμάτων.
Για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση των Απορριμμάτων
πρέπει άμεσα να  εκκριθούν οι οριστικές μελέτες των σταθμών μεταφόρτωσης (ΣΜΑ), να εγκριθεί  η μελέτη κατασκευής μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων και να ικανοποιηθούν οι ανάγκες των δήμων μελών του Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων Πεδινών και Ημιορεινών περιοχών  Άρτας .
Αυτές ανέρχονται σε:
Είκοσι απορριμματοφόρα διαφόρων χωρητικοτήτων.
Δυο πλυντηρίων οχημάτων.
Δυο ανατρεπόμενα αυτοκίνητα.
Απαραίτητη δε είναι η προμήθεια δυο σαρώθρων, ένα μικρό και ένα μεγάλο.
Ένα βυτιοφόρο δέκα κυβικών 
Ενός τεμαχιστή ελαστικών και ογκωδών αντικειμένων
Ενός καλαθοφόρο οχήματος
Μεγάλες είναι οι ελλείψεις  σ’ όλους τους Δήμους και τις Κοινότητες από κάδους απορριμμάτων όπου οι ανάγκες των υπολογίζονται  στους 2500 περίπου κάδους διαφόρων διαστάσεων.
Τα ζωικά απόβλητα(νεκρά ζώα, οι κουτουλιές των πτηνοτροφείων κτλ) ,τα φυτικά απόβλητα (φλούδα πορτοκαλιού κυρίως)  και τα νοσοκομειακά απόβλητα αποτελούν  το μεγαλύτερο πρόβλημα στο Νομό μας, είναι  επικίνδυνα απόβλητα και απαιτούν λύσεις.
Για  την διαχείριση και επεξεργασία των επικίνδυνων αυτών αποβλήτων, ο Σύνδεσμος Διαχείρισης Απορριμμάτων έχει εξασφαλισθεί από τον  Υπουργείο Εσωτερικών πίστωση για  Πρόσληψη Συμβούλου, για την υποστήριξη της Προσυμβατικής  Διαδικασίας για την Σύμπραξη του Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων Πεδινής και Ημιορεινής περιοχής Νομού Άρτας με τον Ιδιωτικό Τομέα με θέμα: «Μονάδα Επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων 3ης Διαχειριστικής Ενότητας Περιφέρειας Ηπείρου». ( ΣΔΙΤ  που αφορά φυτικά και ζωικά απόβλητα)
Η σωστή διαχείριση των απορριμμάτων και στερεών αποβλήτων και γενικά η προστασία του περιβάλλοντος  η λήψη μέτρων έχουν κόστος που οι δήμοι αναλαμβάνουν.
Πέρα από τον οικονομικό παράγοντα, ένας άλλος παράγοντας που πρέπει  να ληφθεί πολύ σοβαρά υπ’ όψιν, είναι η συμμετοχή των πολιτών και πρέπει ν’  αρχίσουμε άμεσα ενημερωτική εκστρατεία.
Χωρίς αυτή, καμία περιβαλλοντική πολιτική δεν μπορεί να έχει επιτυχία.
Σας ευχαριστώ!

ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΟΜΠΟΤΙΟΥ



 
Σύνδεσμοι 
· Περισσότερα για Νέα Γενικότερου Ενδιαφέροντος
· Νέα admin


Πιο δημοφιλής είδηση για Νέα Γενικότερου Ενδιαφέροντος:
Οικονομική ενημέρωση αγροτών


Αξιολόγιση 
Μέσος όρος Αξιολογήσεων: 4
Αριθμός Ψήφων: 1


Παρακαλώ αφιερώστε λίγο χρόνο στην αξιολόγιση του άρθρου:

Τέλειο
Πολύ καλό
Καλό
Μέτριο
Κακό


Επιλογές 

 Εκτύπωση αρχικής σελίδας Εκτύπωση αρχικής σελίδας


Συσχετιζόμενα Θέματα

Νέα Γενικότερου Ενδιαφέροντος

Λυπούμεθα, Σχόλια δεν είναι διαθέσιμα για αυτό το Άρθρο.




© 2004 - 2013, kompoti.gr - ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα. Σχεδιασμός website : QNS

PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Αναπαραγωγή Σελίδας: 0.03 Δευτερόλεπτα