"¸öõãå ï ðñþçí Ðñüåäñïò ôçò ÊõðñéáêÞò Äçìïêñáôßáò Ãëáýêïò Êëçñßäçò"
Çìåñïìçíßá ÐáñáóêåõÞ, ÍïÝìâñéïò 15 @ 22:45:54 EET
ÈÝìá ÄçìïôéêÜ ÍÝá


Σε ηλικßα 94 χρονþν απεβßωσε σÞμερα ο πρþην Πρüεδρος της ΚυπριακÞς Δημοκρατßας, μετÜ απü την ολιγοÞμερη νοσηλεßα του στην κλινικÞ της Λευκωσßας, Ευαγγελßστρια.
Ο Γλαýκος Κληρßδης υπÞρξε εμβληματικÞ μορφÞ της κυπριακÞς πολιτικÞς σκηνÞς και του κυπριακοý αγþνα, συμμετÝχοντας σε αυτüν σε üλες τις φÜσεις του και πÜντα απü σημαßνουσες θÝσεις.
Ο Κληρßδης, εκτüς της ενεργÞς συμμετοχÞς του στο Κυπριακü,δρομολüγησε την Ýνταξη της Κýπρου στην ΕυρωπαúκÞ ¸νωση, η οποßα τελικÜ υπογρÜφηκε το 2003 στην ÁθÞνα,υπü την προεδρßα του ΤÜσσου Παπαδüπουλου.


Τα πρþτα χρüνια της ζωÞς του
Ο γιος του δικηγüρου ΓιÜννη Κληρßδη, Γλαýκος, γεννÞθηκε στη Λευκωσßα στις 24 Áπριλßου 1919. 
Το 1939, στην Ýναρξη του Β Παγκοσμßου ΠολÝμου, κατατÜχθηκε στη ΒρετανικÞ ΒασιλικÞ Áεροπορßα. Το 1942 μετÜ απü την κατÜρριψη του αεροπλÜνου του στη Γερμανßα, συνελÞφθη και παρÝμεινε αιχμÜλωτος, μÝχρι το τÝλος του πολÝμου. Οι υπηρεσßες που παρεßχε στον πüλεμο κρßθηκαν εξαßρετες και διακρßθηκαν, üταν με βασιλικü διÜταγμα το üνομÜ του δημοσιεýτηκε στο “London Gazette”. ΜετÜ τις σπουδÝς του στο Παγκýπριο ΓυμνÜσιο, συνÝχισε στο πανεπιστÞμιο του Λονδßνου King College, απü üπου απÝκτησε τον τßτλο του νομικοý. Το 1951 αναγορεýθηκε Barrister-at-Law στο Gray's Ιnn. Áπü το 1951 μÝχρι το 1960 Üσκησε το επÜγγελμα του δικηγüρου στην Κýπρο. 
Ο αγωνιστÞς 
Στη διÜρκεια του απελευθερωτικοý αγþνα απü τους ¶γγλους υπηρÝτησε στην Ε.Ο.Κ.Á., με το ψευδþνυμο “Υπερεßδης” Υπερασπιζüμενος τους συλληφθÝντες, απü τους Βρετανοýς, αγωνιστÝς της οργÜνωσης. ΠαρÜλληλα ετοßμασε και παρουσßασε στην ΕλληνικÞ κυβÝρνηση και στην ΕπιτροπÞ Áνθρωπßνων ΔικαιωμÜτων του Συμβουλßου της Ευρþπης, φÜκελο για τις περιπτþσεις παραβßασης των Áνθρωπßνων ΔικαιωμÜτων απü τους ¶γγλους.
Ο Γλαýκος Κληρßδης στην πολιτικÞ
Το 1959 πÞρε μÝρος στη διÜσκεψη του Λονδßνου και κατÜ τη μεταβατικÞ περßοδο, μεταξý αποικιακÞς διακυβÝρνησης και ανεξαρτησßας (1959-1960) διετÝλεσε υπουργüς Δικαιοσýνης. ΠαρÜλληλα υπÞρξε αρχηγüς της ΕλληνικÞς ΚυπριακÞς Áντιπροσωπεßας, στη ΜικτÞ ΕπιτροπÞ και το Σýνταγμα. Τον Ιοýλιο του 1960 εξελÝγη μÝλος και στη συνÝχεια Πρüεδρος της ΒουλÞς των Áντιπροσþπων της ΚυπριακÞς Δημοκρατßας. Στη θÝση αυτÞ παρÝμεινε μÝχρι τον Ιοýλιο του 1976. 
Δεν Þταν λßγες οι περιπτþσεις που εξετÝλεσε καθÞκοντα του ΠροÝδρου της ΚυπριακÞς Δημοκρατßας, ως αναπληρωτÞς του ΠροÝδρου Μακαρßου, κατÜ τις απουσßες του δεýτερου στο εξωτερικü. Τον ΙανουÜριο του 1964 ανÝλαβε την αρχηγßα της ΕλληνικÞς ΚυπριακÞς Áντιπροσωπεßας, που συγκλÞθηκε στο Λονδßνο, για να μελετÞσει το Κυπριακü πρüβλημα. Στις 23 Ιουλßου 1974, την τραγικÞ ημÝρα του πραξικοπÞματος και της τουρκικÞς εισβολÞς, ανÝλαβε προσωρινÜ καθÞκοντα ΠροÝδρου της ΚυπριακÞς Δημοκρατßας, üπως üριζε σχετικü διÜταγμα του ΣυντÜγματος. ÁυτÜ τα καθÞκοντα τα Üσκησε μÝχρι τις 7 Δεκεμβρßου 1974, οπüτε και επÝστρεψε ο Πρüεδρος της ΚυπριακÞς Δημοκρατßας, Áρχιεπßσκοπος ΜακÜριος, ο οποßος εßχε εξοριστεß στις 16 Ιουλßου 1974. Ο Γλαýκος Κληρßδης τüτε δÝχτηκε τις ευχαριστßες τüσο απü τον ßδιο τον ΜακÜριο, üσο και απü τη ΒουλÞ των Áντιπροσþπων, για το Ýργο που επιτÝλεσε την περßοδο αυτÞ. Το ΦεβρουÜριο του 1969 ιδρýει το Ενιαßο Κüμμα. Το ΜÜιο του 1976 ßδρυσε το Δημοκρατικü Συναγερμü, αποτελοýμενο απü επßλεκτα μÝλη του Ενιαßου Κüμματος, της ΠροοδευτικÞς ΠαρÜταξης και του Δημοκρατικοý Εθνικοý Κüμματος. Στο μεταξý, το 1968 εßχε ορισθεß εκπρüσωπος της ελληνοκυπριακÞς πλευρÜς στις διακοινοτικÝς συνομιλßες. ΜÝχρι τον Áπρßλιο του 1976, απü τη θÝση αυτÞ, διεξÞγαγε συνομιλßες με τον Ραοýφ ΝτενκτÜς. Ο Γλαýκος Κληρßδης εκπροσþπησε αρκετÝς φορÝς την Κýπρο στο Συμβοýλιο Áσφαλεßας των ΗνωμÝνων Εθνþν, κατÜ τις συζητÞσεις για το Κυπριακü. Στις βουλευτικÝς εκλογÝς των ετþν 1981, 1985 και 1991 εξελÝγη βουλευτÞς Λευκωσßας, ως επικεφαλÞς του συνδυασμοý του Δημοκρατικοý Συναγερμοý. 
Στη ΒουλÞ των Áντιπροσþπων, ως Πρüεδρος του κüμματος, ηγÞθηκε της κοινοβουλευτικÞς ομÜδας του Δημοκρατικοý Συναγερμοý μÝχρι της εκλογÞς του ως ΠροÝδρου της ΚυπριακÞς Δημοκρατßας στις 14 Φεβρουαρßου 1993. ΜετÜ την εκλογÞ του ως Πρüεδρος της ΚυπριακÞς Δημοκρατßας του απονεμÞθηκαν απü τον Πρüεδρο της ΕλληνικÞς Δημοκρατßας Κωνσταντßνο ΚαραμανλÞ τα ΔιÜσημα του Μεγαλüσταυρου του ΤÜγματος του ΣωτÞρος. Ο Γλαýκος Κληρßδης επανεξελÝγη Πρüεδρος της ΚυπριακÞς Δημοκρατßας στις 15 Φεβρουαρßου 1998.
ΣχÝδιο ÁνÜν
Ο Γλαýκος Κληρßδης υπÞρξε εξ αρχÞς υποστηρικτÞς του Σχεδßου ÁνÜν. Υπερασπßστηκε την αποχÞ του, την οποßα ασπÜστηκε και ο σημερινüς Πρüεδρος της ΚυπριακÞς Δημοκρατßας, Νßκος ÁναστασιÜδης. (ΠαρÜ την σθεναρÞ υπερÜσπιση του "ΟΧΙ" απü την κομματικÞ βÜση του ΔΗΣΥ, στÞριξε τον τüτε πρüεδρο του κüμματος και νυν Πρüεδρο της ΚυπριακÞς Δημοκρατßας Νßκο ÁναστασιÜδη και την αποδοχÞ του σχεδßου , μη φοβοýμενος να αναλÜβει το πολιτικü κüστος. ) το κüμμα το οποßο και οι δýο υπηρετοýσαν και υπü την αρχηγßα του οποßου διετÝλεσαν και Πρüεδροι της ΚυπριακÞς Δημοκρατßας.
“Ο μεγÜλος κßνδυνος üμως”, εßχε πει τüτε ο Γλαýκος Κληρßδης, “εßναι η οριστικÞ διχοτüμηση της Κýπρου που θα επÝλθει με την αναμενüμενη αναγνþριση τ/κ κρÜτους απü διÜφορες χþρες, σε περßπτωση που επικρατÞσει το «¼χι» κατÜ την καταμÝτρηση των ψÞφων στο δημοψÞφισμα που θα πραγματοποιηθεß στην ε/κ πλευρÜ.
Κινδυνεýουμε να μεßνουμε στην ΕυρωπαúκÞ ¸νωση με εξωτερικÜ σýνορα τις διαχωριστικÝς γραμμÝς, εÜν δεν λυθεß το Κυπριακü, η ΕνωμÝνη Ευρþπη θα κÜνει διαβουλεýσεις με την τ/κ πλευρÜ και θα δþσει και οικονομικÞ αλλÜ και πολιτικÞ υπüσταση.
ΥπÜρχουν επßσης κßνδυνοι εÜν δεν επιτευχθεß τþρα λýση του Κυπριακοý, να αποχωρÞσουν οι ειρηνευτικÝς δυνÜμεις του ΟΗΕ, ενþ ταυτüχρονα θα επÝλθει «εμπÝδωση των τετελεσμÝνων και τελεσßδικα πλÝον η αναγνþριση δýο κρατþν”. “Προτιμþ να αποδημÞσω εις Κýριον παρÜ να δω αυτü το τÝλος των αγþνων του κυπριακοý Ελληνισμοý” εßχε πει υπερασπιζüμενος τη θÝση του.
Οι διακρßσεις 
Áπü το 1961 μÝχρι το 1963 διατÝλεσε πρüεδρος του Κυπριακοý Ερυθροý Σταυροý και για τις εξαßρετες υπηρεσßες του, του απονεμÞθηκε τιμητικÞ διÜκριση, ενþ ανακηρýχθηκε ισüβιο μÝλος.
Με την Ýγκριση της Áυτοý Áγιüτητας του ΠÜπα ΙωÜννη του 23ου του απονεμÞθηκε το Χρυσü ΜετÜλλιο της ΤÜξης του Áγßου ΤÜφου ως αναγνþριση των υπηρεσιþν που εßχε προσφÝρει και της κατανüησης που εßχε δεßξει ως Áρχηγüς της ΕλληνοκυπριακÞς αντιπροσωπεßας στη ΜικτÞ ΕπιτροπÞ για το Σýνταγμα της ΚυπριακÞς Δημοκρατßας σχετικÜ με τη θρησκευτικÞ μειονüτητα των Ρωμαιοκαθολικþν (Λατßνων) της Κýπρου. ¸χει δημοσιεýσει το βιβλßο "Η ΚατÜθεση μου" σε τÝσσερις τüμους, καθþς και το βιβλßο "ΝτοκουμÝντα μιας ΕποχÞς 1993 - 2003". ¹ταν νυμφευμÝνος με τη Λßλα-ΕιρÞνη, η οποßα απεβßωσε το 2007. Η κüρη τους, την Καßτη Κληρßδου, η οποßα εßναι μÝλος του πολιτικοý γραφεßου του Δημοκρατικοý Συναγερμοý και διατÝλεσε για χρüνια ΒουλευτÞς. Ο Γλαýκος Κληρßδης υπÞρξε ο μßα απü τις τελευταßες σημαßνουσες προσωπικüτητες μορφÝς που συνδÝονται με την ιστορικÞ ßδρυση του νεοσýστατου Κυπριακοý κρÜτους και απü τους λßγους Πρüεδρους της ΚυπριακÞς Δημοκρατßας που Üφησαν πßσω τους συγγραφικü Ýργο ιστορικÞς σημασßας. 






Ôï Üñèñï áõôü ðñïÝñ÷åôáé áðü www.kompoti.gr
www.kompoti.gr

Ôï URL ôçò éóôïñßáò áõôÞò åßíáé ï åîÞò
www.kompoti.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=299