Çìåñïìçíßá ÐáñáóêåõÞ, ÌÜñôéïò 28 @ 09:02:19 EET
ÈÝìá ÄçìïôéêÜ ÍÝá



Παναγιþτατε,
¸χω τη θεßα Τýχη να εßμαι ΔÞμαρχος στον μικρü ΔÞμο ΝΙΚΟΛÁΟΥ ΣΚΟΥΦÁ, στις νüτιες εσχατιÝς της Ηπεßρου. Και θεωρþ Τýχη να προÀσταμαι σ’ Ýναν ΔÞμο με üνομα που εκπηγÜζει απ’ τις αστεßρευτες πηγÝς της ΕλληνικÞς Ιστορßας. Το Κομπüτι, Ýδρα της ομþνυμης ΔημοτικÞς Κοινüτητας του ΔÞμου μας εßναι η γενÝτειρα του ΝικολÜου ΣκουφÜ, του μεγÜλου αυτοý ανδρüς της ΠροεπαναστατικÞς Περιüδου. ΕπιπλÝον, η ΔιοικητικÞ Ýδρα του ΔÞμου μας, το ΠÝτα, εßναι γραμμÝνο με το αßμα των ΕλλÞνων και ΦιλελλÞνων που Ýπεσαν ηρωικþς μαχüμενοι τον Ιοýλιο του 1822 απü τις ορδÝς του ΚιουταχÞ. Κι ακüμη, η ΙστορικÞ Ýδρα του ΔÞμου μας εßναι η ΜαρτυρικÞ Κοινüτητα του ΚομμÝνου üπου το πρωß της 16ης Áυγοýστου 1943, η ΓερμανικÞ θηριωδßα μÝτρησε 317 νεκροýς και κυρßως γυναικüπαιδα με θÜνατο μαρτυρικü και κτηνþδη.



ΕπιπλÝον, στα δýο γειτονικÜ χωριÜ Λουτρüτοπο και ΣυκιÝς τις μÝρες εκεßνες εßχαμε Üλλους 30 περßπου νεκροýς, θýματα του Γερμανικοý Ναζισμοý, ενþ 12 νεκροýς της ßδιας θηριωδßας εßχαμε στις ΣελλÜδες, 5 στο Φωτεινü αλλÜ και σε Üλλα ΔημοτικÜ Διαμερßσματα.

¸χω λοιπüν κÜθε λüγο, Παναγιþτατε, να σεμνýνομαι, γιατß εßμαι επικεφαλÞς ενüς τüσο μεν μικροý ΔÞμου (13.000 κÜτοικοι), αλλÜ με τüσο μεγÜλη σημαντικÞ Ιστορßα. ΛÜτρης της Ιστορßας ο ßδιος Ýγινε εμφανÞς, τüσο στις δýο θητεßες μου ως ΔÞμαρχος του ακüμη πιο μικροý Καποδιστριακοý ΔÞμου Κομποτßου, üσο και στην Τρßτη ως ΔÞμαρχος του Καλλικρατικοý ΔÞμου ΝΙΚΟΛÁΟΥ ΣΚΟΥΦÁ, η προσπÜθειÜ μου να αναδειχθοýνε οι τρεßς βασικοß πυρÞνες της ΝεοελληνικÞς Ιστορßας που συναποτελοýν και την ταυτüτητα του ΔÞμου μας.

Και ως προς μεν το ΠÝτα και τους ΦιλÝλληνες το θÝμα και γοητευτικü υπÞρξε και ευρýτατου ενδιαφÝροντος για τους ιστορικοýς και μελετητÝς με αποτÝλεσμα να ερευνηθεß το γεγονüς διεξοδικüτατα. Δýο ΕπιστημονικÜ ΣυνÝδρια Ýλαβαν χþρα στον πρþην ΔÞμο ΠÝτα κι Ýνα ΔιεθνÝς πρüσφατα επß θητεßας μου με θÝμα τον Φιλελληνισμü, σε συνεργασßα με το ΤμÞμα Νεüτερης Ιστορßας της ΦιλοσοφικÞς ΣχολÞς του Πανεπιστημßου Ιωαννßνων.

Áκüμα βοηθÞσαμε να γßνει γνωστü σ’ ολüκληρη την ΕπικρÜτεια αλλÜ και την Ευρþπη üτι η ΜαρτυρικÞ Κοινüτητα ΚομμÝνου, σαν ενιαßος οικισμüς, εßχε τα περισσüτερα θýματα απü τον Γερμανικü Ναζισμü, αφοý τüσο τα ΚαλÜβρυτα, üσο και το Δßστομο Ýχουν τον αριθμü των θυμÜτων αθροιστικÜ, καθþς προσθÝτουν τα θýματα ευρýτερων περιοχþν.

Πριν λßγες δεκαετßες η Κοινüτητα ΚομμÝνου με τους φορεßς της κι üλοι εμεßς δßπλα τους συντονßσαμε τις προσπÜθειÝς μας þστε το δρÜμα των συνδημοτþν μας της 16ης Áυγοýστου 1943 να προσλÜβει ΠανελλÞνιο κι ως Ýνα βαθμü, Πανευρωπαúκü χαρακτÞρα..

Κι εκεß üπου υστεροýμε εßναι η πληροφüρησÞ μας για τον Νικüλαο ΣκουφÜ, Ýνα Üτομο «Ýντιμο και αμÝμπτου ηθικÞς » που ατýχησε να φýγει απ’ τη ζωÞ λßγο πριν ξεκινÞσει η μεγÜλη του ¸θνους ΕπανÜσταση. Ο φακüς της ιστορßας εýλογα στρÜφηκε προς τους λαμπροýς πρωταγωνιστÝς, τα μεγÜλα ονüματα της ΕπανÜστασης. Κι ο ΣκουφÜς που πÝθανε νεüτατος, 39 χρονþν, απ’ το Üγχος για την πορεßα της ετοιμασßας του ΓÝνους για τον μεγÜλο ξεσηκωμü, βρÝθηκε… στα αζÞτητα…

 Ο σεμνüς αυτüς ιδεολüγος πολý λßγο Þταν γνωστüς ως τα μÝσα του 20ου αιþνα.

ΜετÜ την απελευθÝρωση του Κομποτßου (1833), τη δεκαετßα του 1930 οι συγχωριανοß του ΣκουφÜ συγκρüτησαν ΕρανικÞ ΕπιτροπÞ για την ανÝγερση ανδριÜντος προς ΤιμÞν του ¶ξιου ΤÝκνου του Κομποτßου. Ο Βασßλειος ΦαληρÝας, Γλýπτης και Áκαδημαúκüς, φιλοτÝχνησε στην Ομþνυμη Πλατεßα στο κÝντρο της ΚωμüπολÞς μας, Ýναν μνημειακü ανδριÜντα, απ’ τα δýο-τρßα καλýτερÜ του Ýργα, αλλÜ κι απ’ τα καλýτερα γλυπτÜ στη νεüτερη ΓλυπτικÞ ΤÝχνη στον Ελληνικü Χþρο. Το επßγραμμα στο βÜθρο του Ýργου το αφιÝρωσε ο διακεκριμÝνος την εποχÞ εκεßνη ΙεροδιδÜσκαλος Ζαχαρßας ÁινιÜν.

 ΜετÜ το 1950 ξεκßνησε μια συντονισμÝνη προσπÜθεια απ’ τη γενÝτειρÜ του με τη συνεργασßα των ΦορÝων της Κοινüτητας και της Áδελφüτητας των Áπανταχοý Κομποταßων που εδρεýει στην ÁθÞνα, να καθιερωθοýνε κÜθε χρüνο, την τελευταßα εβδομÜδα του Ιουλßου, τριÞμερες εορταστικÝς Εκδηλþσεις με κυρßαρχα στοιχεßα τον Λüγο και την ΠαρÜδοση, για να γßνει γνωστü, üσο πιο πολý μπορεß ,το ¸ργο και η Προσωπικüτητα του σημαντικοý αυτοý Üνδρα που η Επßσημη Ιστορßα υπÞρξε πολý φειδωλÞ απÝναντß του.

 ¹δη ο ΔÞμος μας Ýχει προγραμματßσει τον Áýγουστο ΣυνÝδριο για την «ΣφαγÞ του ΚομμÝνου» με συμμετοχÞ του συνüλου των Μαρτυρικþν ΚοινοτÞτων της χþρας μας και το πρþτο ΔιεθνÝς ΣυνÝδριο για τον Νικüλαο ΣκουφÜ και τη ΦιλικÞ Εταιρεßα.

Παναγιþτατε,

 Στις 31 Ιουλßου 1918 η καρδιÜ του ΝικολÜου ΣκουφÜ, εκεß σιμÜ σας, στο ΜεγÜλο Ρεýμα, κÜτω απü την πßεση και την αγωνßα της πορεßας της ΦιλικÞς Εταιρεßας (γιορτÜζουμε εφÝτος τα 200 χρüνια απü την ºδρυση της 1814-2014), ρÜγισε και ο ταπεινüς ÁγωνιστÞς του ¸θνους και του Λαοý παρÝδωσε την ψυχÞ του στον Κýριο… Η σωρüς του εναποτÝθηκε στο Νεκροταφεßο του Áρναοýτ –κιοú..

 Οι Ýρευνες που παλιüτερα Ýγιναν σ’ αυτοýς τους χþρους δεν απÝδωσαν σημαντικοýς καρποýς. Εμεßς εφÝτος και με δεδομÝνο το ΣυνÝδριο, πÜντα με την συνεργασßα του ΤμÞματος Νεüτερης Ιστορßας του Πανεπιστημßου Ιωαννßνων, θα επαναλÜβουμε την προσπÜθεια και σας παρακαλοýμε θερμüτατα, κÜνουμε Ýκκληση στην ΠαναγιüτητÜ σας να θÝσετε το επιστημονικü δυναμικü του Πατριαρχεßου στην διÜθεση της ΟμÜδας που θα επισκεφθεß πιθανüτατα την Πüλη και το Πατριαρχεßο για συγκÝντρωση πληροφοριþν για τον ΣκουφÜ και κυρßως γýρω απü τον θÜνατü του, τον τüπο ταφÞς του, τι απÝγινε κ.ο.κ. ¹ ακüμη να μας στεßλετε, εÜν Ýχετε κÜπου πληροφüρηση για το συγχωριανü μας. Ευχαριστοýμε εκ προοιμßου θερμüτατα και ευελπιστοýμε πως ο ΔÞμος μας μ’ αυτü το κεßμενο εγκαινιÜζει μια συνεργασßα μαζß σας που, σßγουρα, θα αποδþσει καρποýς.

Με ΤιμÞ και βαθýτατο Σεβασμü

Ο ΔΗΜÁΡΧΟΣ

ΕΥΣΤÁΘΙΟΣ ΓΙÁΝΝΟΥΛΗΣ 







Ôï Üñèñï áõôü ðñïÝñ÷åôáé áðü www.kompoti.gr
www.kompoti.gr

Ôï URL ôçò éóôïñßáò áõôÞò åßíáé ï åîÞò
www.kompoti.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=328